Miten puhua luontevasti videokameralle?

11.08.2021 | Blogi

Sosiaalisen median aikakaudella tutuksi ovat tulleet tubettajat ja instagram-kasvot, jotka kertovat elämästään videoillaan. Puhuva ihminen on yksi tyypillisimmistä videosisällöistä ja myös tehokas tapa välittää viesti katsojille. Myös markkinointivideoissa henkilövetoiset videosisällöt ovat erittäin toimivia.

Usein esiintyminen näyttää rennolta ja helpolta. Väitän kuitenkin, että onnistuneen puhuva pää-videon takana on useita kokeiluja ja monta pieleen mennyttä otosta. Kun painaa rec-nappia ja asettuu kameran eteen, ääni ja esiintyminen usein muuttuvat erilaisiksi normaaliin jutusteluun verrattuna. Valmista videota katsotaan kriittisin silmin ja usein tuntuu, että pitäisikö tämä ottaa vielä kerran uudestaan. 

Kuvaajana olen oppinut “houkuttelemaan” esiintyjältä oikeat sanat suuhun sopivilla kysymyksillä ja tunnelman keventämisellä. Toiset ovat luontevampia ja toisille esiintyminen on vaikeampaa. Seuraavaksi esittelen kolme vinkkiä, joilla saat itsestäsi irti enemmän kameran edessä.

Vinkit luontevaan esiintymiseen

  1. Tärkein vinkki luontevaan esiintymiseen löytyy aiheen valinnasta. Mitä paremmin tunnet aiheen josta puhut, sitä luontevampaa puhuminen on. Omasta ammatista tai harrastuksesta on helppo puhua, koska siihen liittyvä sanasto ja fraasit ovat tuttuja arjesta. Myös innostus omaan aiheeseen auttaa rentoutumaan ja puhumaan luontevasti. 
  1. Toinen vinkki liittyy mielikuvaharjoitteluun ja mielikuvien luomiseen. Mieti etukäteen miltä valmis video näyttää ja kuulostaa. Millaisen kuvan haluat itsestäsi ja sanomastasi luoda. Mikä katsojalle pitäisi jäädä päällimmäisenä mieleen. Kuvittele kameran taakse yksi ihminen, jolle selität asiaasi. Voit pyytää kaverin kuvaamaan videon ja esittämään kysymyksiä joihin videolla toivotaan vastattavan. 
  1. Hyvä valmistautuminen ja huolellinen suunnittelu ovat kolmas avain onnistuneeseen videoon. Mieti hyvissä ajoin etukäteen ydinviesti, jota toistat eri muodoissa puheessasi. Rakenna sanomasi muutaman tärkeimmän kohdan ympärille. Myös avainsanojen kirjaaminen ylös auttaa. Joskus kannattaa kirjoittaa puhe sanasta sanaan ylös ja pyytää kaveria huolehtimaan, että kaikki asiat tulee sanotuksi. Suoraan paperista tai prompterilta lukeminen on yleensä hieman tönkön kuuloista.

Oma lukunsa on täydellinen kamerakammo, jonka selättämiseen palataan täsä blogissa varmasti vielä. Voin kuitenkin tässä yhteydessä antaa helpon vinkin, jolla pääset eroon kamerakammosta: Mene kameran eteen. Aina vain uudestaan. Kuvaa ja katso kuvaamiesi videoita vaikka se aluksi ahdistaisikin. Tottuminen ja harjaantuminen tulevat pikku hiljaa.

Vinkit rekryvideon suunnitteluun

Mitä rekryvideolla voidaan saavuttaa ja miten viestin kannattaa suunnitella? Lataa opas ja nappaa parhaat vinkit talteen.